Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Voldemort élete

 Voldemort igazi neve Tom Rowle Denem (angolul Tom Marvolo Riddle) . Nevét apja, Tom Denem és nagyapja, Rowle Gomold után kapta. A Voldemort nevet diákkorában alkotta meg: "nevem Voldemort" a Tom Rowle Denem anagrammája(anagramma jelentése:egy szóbol összekevert betűk amiből egy másik szó keletkezik.) (angolul "I am Lord Voldemort")

Voldemort anyja, Merope Gomold szerelmes lett egy mugliba, akit Tom Denemnek hívtak. Szerelmi bájitallal láncolta magához a fiút, ám egy idő után megszűntette az ital adagolását azt remélve, hogy már Denem beleszeretett,de tévedett és férje elhagyta. Merope terhesen kóválygott London utcáin, és közben megvált 10 galleonért családja legnagyobb kincsétől, Mardekár medáljától. Ezután egy árvaházban megszülte fiát (1926. december 31-én), nevet adott neki, majd meghalt.

Tom apjára hasonlított külsőleg, ám belsőleg – bár nem mutatta – a Gomoldokra ütött. 11 éves korától maga is elkezdte tanulmányait a Roxfortban. Mindig is érdeklődött a fekete mágia iránt, ám ezt tanárai elött titokban tartotta. 15 éves korában megtudta, hogy ő Mardekár utódja, és kinyitotta a Titkok Kamráját. Mikor az egyik diákot a kamrából kiszabaduló szörnyeteg megölte, Denem Rubeus Hagridra és az akromantulájára terelte a gyanút, majd bezárta a kamrát. 17 éves korában már pontosan tudta, mik azok a horcrux, mégis odament tanárához, Horatius Lumpsluck-hoz, azonban nem tudta, hogy van e lehetőség arra,hogy egy lelket 7 félre szakítsanak.

Hét horcruxot Voldemort tanulmányai befejeztével (már túl volt apja és annak szüleinek meggyilkolásán) megszerezte a családi ereklyét, Mardekár medálját és Hugrabug kelyhét, majd Denem egy időre eltűnt.

Mikor visszatért (immár megszerezve Hollóháti Hedvig fejdíszét), teljesen eltűntek szép vonásai, és arca kígyószerővé lett, bőre pedig halottfehérré vált – ez a lélek megcsonkításának, a horcruxkészítésnek tudható be. Egy a testében volt, ám az utolsót Harry Potter megölésével próbálta elkészíteni, de ez nem sikerült neki. Teste elenyészett, de 1995-ben visszatért, és hívei a halálfalók segítségével újból felépítette régi seregét.

Voldemort tudtán kívül 7 részre szakította a lelkét, ugyanis nem tudta, hogy mikor megpróbálta elpusztítani Harry-t, horcruxot csinált belőle.

Voldemort horcruxai (elpusztítási és egyben elkészítési sorrendben):

        1.      Denem naplója

        2.     A Gomoldok gyűrűje

        3.     Mardekár nyakéke

        4.     Hugrabug kelyhe

        5.     Hollóhát fejdísze

        6.     Harry Potter

        7.     Nagini

      Még az iskola befejezése után egy ideig dolgozott a Borgin & Burkes nevű boltban, valamint kétszer is megkísérelte  a Sötét Varázslatok Kivédése poszt megszerzését régi iskolájában – sikertelenül. Miután másodszor is sikertelenül  pályázott az utóbbi állásra, úgy tartják átok ül rajta (feltételezés: Voldemort megátkozta a SVK tantárgy  pecsétnyomóját, talán Proteus bűbájjal; bár valószínűleg nincs szó szigorú értelemben vett bűbájról) – azóta egyetlen  SVK-tanár sem tanított egy évnél tovább a Roxfortban..

Voldemort ölte meg Harry szüleit: Lily és James Pottert. (Valamint megszámlálhatatlan másik emberrel és varázslénnyel is végzett.)


Életrajz OLVASD EL!

1926. - A mugli Tom Denem elhagyja várandós feleségét, Mardekár Malazár leszármazottját, amikor megtudja, hogy boszorkány.
ˇ 1927. - A későbbi Voldemort világra jön Little Hangletonban. Édesanyjának halála előtt már csak arra jut ideje, hogy elnevezze gyermekét. Tom Rowle Denem árvaházba kerül.
ˇ 1938. - Megkezdi tanulmányait a Roxfortban. A Teszlek Süveg a Mardekárba osztja. Értesül a Titkok Kamrája létezéséről, és kinyomoz róla mindent, amit csak tud. Iskolai szüneteit a mugli árvaházban tölti, közben elmélyed a fekete mágia titkos tanulmányozásában.
ˇ Roxforti évei alatt Tom új nevet alkot magának neve betűinek felcserélésével: "Nevem Voldemort". Legjobb barátai már a Roxfortban is így szólítják. Tom közben arról álmodik, hogy egyszer majd az egész világ félni fog ettől a névtől.
ˇ 1942. - Ötödik évét kezdi meg a Roxfort falai közt. Kinyitja a Titkok Kamráját, ezzel az iskolára szabadítja Mardekár rettegett szörnyetegét, a baziliszkuszt. Megrendezi Hagrid és Aragog leleplezését úgy állítva be, mintha ők lennének a felelősök a támadásokért. Dicséretként megkapja az Önzetlenül az Iskoláért érdempajzsot. Mivel tudja, hogy iskolában töltött évei alatt többször nem nyithatja ki a Kamrát, hátrahagyja tizenhat éves önmagát egy naplóban, hogy ne vesszen el a tudás, melynek segítségével a szörnyeteg megtisztíthatja az iskolát azoktól, akik nem méltók a mágia tanulására.
ˇ 1944. nyara - Tom megöli nagyszüleit és édesapját Little Hangleton-i otthonukban.
Ez év szeptemberében utolsó, hetedik évét kezdi meg a Roxfortban. Tom prefektus, iskolaelső. Megkapja a Mágia Érdemrendet ("Medal of Magical Merit")
ˇ 1945. júniusa - Elvégzi a Roxfortot, majd eltűnik. Elmélyül a fekete mágiában, és a kutatásban az erkölcstelenség és a hatalom után. Ez alatt az idő alatt átmegy sok veszélyes átváltozáson, és összeáll azokkal, akik a "legrosszabbak" a mágustársadalomban.
ˇ Kb. 1970. - Tom visszatér, immáron nyíltan Voldemort Nagyúrnak nevezve magát, átváltozásai után szinte senki nem jön rá, hogy ő valójában Tom Rowle Denem.
ˇ 1970-es évek - Voldemort Nagyúr hatalmas erőre és rengeteg követőre tesz szert. A Halálfalók a főbenjáró átkokat használják. Rémuralmának idejére a mágusok úgy emlékeznek, mint az eltűnések, a halálesetek, a szenvedés, a terror, az erőszak és a kegyetlenkedés korszaka mind a muglik mind a mágusok számára. Voldemort jelképe, a Sötét Jegy mindannyiszor az égre száll, ahányszor a Halálfalók gyilkolnak.
ˇ 1979. - Voldemort céljainak megfelelő kémre talál Peter Pettigrew személyében, aki részt vesz a Sötét Nagyúr elleni küzdelemben Albus Dumbledore oldalán.
ˇ 1981. - Voldemort célul tűzi ki Potterék meggyilkolását, ők azonban megtudják, hogy Voldemort kéme a közelükbe férkőzött, ezrét bujdosni kényszerülnek.
Október 31. - Peter Pettigrew lesz Potterék titokgazdája, és elárulja őket. Voldemort így rájuk talál Godric's Hollow-i otthonukban. Voldemort megöli Jamest és Lilyt, majd a fiukkal is megpróbál végezni, azonban az átok visszapattan rá. Kivetődik testéből, s menekülnie kell az aurorok és a mágusok elől. Várja, hogy Halálfalói felkutassák őt, de mindhiába.
ˇ 1991. - Mógus professzor találkozik Voldemorttal.
ˇ 1991. július 31. - Voldemort ráveszi Mógust, hogy próbálja meg ellopni a Bölcsek Kövét a Gringottsból. Később követik a Követ Roxfortba.
ˇ 1991. október 31. - Voldemort és Mógus egy hegyi trollt visznek a Roxfortba, hogy eltereljék a figyelmet, míg újra megpróbálják megszerezni a Követ.
ˇ 1992. június - Voldemort és Mógus legyőzik a Követ védő bűbájokat, de Harry Potter megakadályozza, hogy megszerezzék Edevis Tükréből. Albus Dumbledore érkezésekor Voldemort menekülni kényszerül. Mógust hagyja meghalni.
ˇ 1993. augusztus - Lucius Malfoy Ginny Weasley egyik könyvébe csempészi Denem naplóját.
ˇ 1993. szeptember - Tom Rowle Denem emléke ráveszi Ginnyt a tudtán kívül, hogy nyissa ki a Titkok Kamráját.
ˇ 1994. június - Tom a Titkok Kamrájába csalja Harry Pottert, de emléke semmivé foszlik, amikor Harry elpusztítja a naplót.
ˇ 1994. nyara - Peter Pettigrew előjön rejtekéből és felkutatja Voldemortot Albániában. Féregfark találkozik Bertha Jorkinsszal, egy minisztériumi boszorkánnyal, és Voldemort különleges varázserejének segítségével fontos információkhoz jut. Ennek alapján megalkot egy új tervet teste visszaszerzésére, melynek megvalósításához Féregfark és Ifj. Bartemius Kupor közreműködésére van szüksége.
ˇ 1994. augusztus - Voldemort, Pettigrew és Nagini a Little Hangleton-i Denem-házban rejtőznek el. Voldemort végez az öreg kertésszel, Frank Bryce-szal.
ˇ 1994. szeptember - Ifj. Bartemius Kupor Rémszem Mordonként érkezik a Roxfortba, és benevezi Harry Pottert a Trimágus Tusára.
ˇ 1995. június 24. - A Trimágus Kupa Harry Pottert és Cedric Diggoryt Voldemorthoz repíti Little Hangleton temetőjébe. Féregfark megöli Cedricet. Voldemort ősi mágiát használva visszaszerzi testét, és hívei visszatérnek hozzá. Voldemort párbajra kényszeríti Harry Pottert. Mivel pálcáik magva ugyanazon madár tolla, a két pálcát nem lehet kényszeríteni, hogy egymás ellen küzdjenek. A Varázsvisszajátszás jelensége miatt a pálca utolsó varázslatai fordított sorrendben megjelennek. A visszképek feltartják Voldemortot, így a fiú elmenekül. Voldemort újból elhibázza Harry Potter elpusztítását.

 

 

Az életrajzot fordította: Katie Giorgessa

 

Képek:

    11 évesen: 

    15 évesen 

     17 évesen