Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvek

 

      

 

Harry Potter és a Bölcsek Köve

A Harry Potterről szóló, hétkötetesre tervezett regényfolyam első része. A könyvben megismerkedhetünk többek között a Roxfort varázslóiskolával, Harryvel, a varázslópalántával, és tanúi lehetünk csodálatosan izgalmas kalandjainak. "Harry Potter kisfiú, történetünk kezdetén 11 éves, valamint varázsló is, talán a leghatalmasabb varázsló, a kiválasztott, aki meg tud küzdeni a gonosz erőivel, erről azonban fogalma sincs. (..) Harry aztán egy napon levelet kap, pontosabban néhány tízezer levelet, a biztonság kedvéért, mivel a nagybácsi elkobzós kedve magasra hág, amelyből megtudja, hogy a következő szemesztert Roxfortban kezdheti, a világ legnevesebb bentlakásos varázslóiskolájában, amely nem kis mértékben hasonlít a brit iskolarendszer hírhedett public schooljaira, talán attól eltekintve, hogy koedukált. Harry, a kifosztott árva ekkor belép abba a világba, amelyhez szülei is tartoztak, hogy megküzdjön azzal a Ki-Ne-Mondd-A-Nevét sötét erővel, amely árvává tette. Harry kiválasztott, homlokán a jegy, de egyben közönséges nebuló is, akinek minden kiválasztottsága ellenére fel kell mutatnia valamit, esetünkben kiemelkedő sportteljesítményt és kellő csapatszellemet, hogy elnyerje az egyszerű diáktársat megillető tiszteletet, és megússza valahogy a vizsgáit. A Gonosz Erőt nem könnyű legyőzni, de egy elitiskola hierarchiájában kiküzdeni valami helyet, főként, ha az alsóbbrendű muglik között nevelkedett az ember, és mit sem tud a magasabb bűbájról, az még nehezebb. Több tucatnyi sajtótermék próbált már magyarázatot találni Harry Potter sikerére. Kezdjük talán azzal, hogy a könyv jó, szellemes, technikás, sodorja az olvasót, és ez elmondható a magyar kiadásról is, amely eltalálta a helyes középutat a máris nemzetközi kultusz tárgyát alkotó invenciók (Muggle: a tökfej normális világ, Quidditsch: a nagy nemzeti varázsló sport) túlzott magyarítása és elvtelen átvétele között."

 • Tények és számadatok:
 • Az első angliai kiadás:1997.június 30.
 • Az első amerikai kiadás:1998.október
 • J.K.Rowling 1990-ben kezdte el írni.
 • Angliában a Bloomsbury kiadó adta ki és 10 000 fontot fizetett érte.
 • Amerikában Scholastic Inc. adta ki és 105 000 dollárt fizett érte.

 

Eredmények és elismerések:

 • A Nestlé Smarties "Aranyérmes Gyerekkönyv" díja, 1997.
 • A Birmingham Cable napilap Gyerekkönyv Díja,1997.
 • A Young Telegraph magazin "Az Év Papírkötésű Könyve",1997
 • Nemzeti Könyvdíj-Az Év Gyerekkönyve,1997
 • Sheffield Gyerekkönyv Díj,1998
 • Az Év Gyereknevelési Könyve,1998
 • A New York Public Library "Az Év Könyve" díja.
 • A Gyerekkönyv Csoportok Szövetségének Gyerekkönyv Díja-
  a végső győztes, valamint a hoszabb regény kategória nyertese.
 • Az Amerikai Írószövetség"Figyelemreméltó Könyv díja.
 • New York Times bestseller 
 • Usa Today bestseller.
 • A Booklist szerkesztőjének ajánlott könyve.

A Film Statisztikái:

 • A Warner Bros. 1998-ban kötött rá szerződést.
 • A film 2001.november16-án került a mozikba.

A film bevételei:

 • Az amerikai bevétel 317 millió dollár.
 • Az angol bevétel 64 millió dollár
 • Bevétel az egész világon 649 millió dollár.

 

Harry Potter és a Titkok Kamrája

Nyári szünet még a varázslótanoncoknak is jár, ez Harryre különösen igaz egy ilyen hosszú és kimerítő év után. A nevelőszülőknél töltött vakáció azonban egyáltalán nem bizonyul pihentetőnek főhősünk számára: nem elég, hogy el kell viselnie a Dursleyk mugli értetlenségét, még azon is morfondírozhat, hogy barátai miért nem adnak hírt magukról. A rejtélyre aztán hamar fény derül: egy furcsa látogató, Dobby a házimanó tartotta vissza Ron és Hermione leveleit, ráadásul csupa jóindulatból. Roxfortban különös dolgok történnek, ha Harry visszatér az iskolába, az könnyen az életébe kerülhet - tudjuk meg a denevérfülű, óriási szemű manótól.

Harryt persze a legjózanabb érv sem tántoríthatja el attól, hogy Roxfortba menjen: Ronnal együtt egy repülő autóban érkeznek a varázslóiskolába. Nem telik el sok idő, és Harry saját bőrén tapasztalja meg a változásokat: olyan hangokat hall, melyeket senki más, ráadásul a környezetében egyre több ember és állat változik kővé. A jelenségre hamarosan egy falra festett üzenet ad magyarázatot: kinyílt a Titkok Kamrája! Nem kérdés, hogy Harry és két társa újabb kihívás előtt állnak, ki kell deríteniük, hogy mit is jelent mindez, és vissza kell állítaniuk a régi rendet Roxfortban. Az első nyomot egy régi roxforti diák, Tom Riddle naplója szolgáltatja: ebben az áll, hogy a Titkok Kamráját egykor Harry jóbarátja, a melegszívű óriás, Hagrid nyitotta ki. A mágiatanács azonnali hatállyal eltávolítja Hagridot Roxfortból, s ha ez nem lenne elég, az igazgatót, Albus Dumbledore-t is felmentik tisztségéből. Az események újabb reménytelen fordulatot vesznek, mikor Hermione is kővé dermed: egyedül Harryre és Ronra vár a feladat, hogy vert helyzetből fordítsanak, és tisztázzák, ki áll valójában a Titkok Kamrájának megnyitása mögött.

Hagrid tanácsára a Tiltott Rengetegben kezdenek kutakodni, ahol egy meredek hajsza után megbizonyosodnak a Kamra létének igazságáról. A hely nevéhez méltóan odabent újabb titkokra derül fény: Tom Riddle-ről kiderül, hogy valójában nem más, mint maga Voldemort, az egykori Roxfort-növendék pedig egyből a dolgok közepébe csap és előhívja a kamra szörnyeteg lakóját, egy Baziliszkuszt. Harrynek esélye sincs egy ilyen lénnyel szemben, de szerencsére a fináléban Dumbledore igazgató a segítségére siet, és házifőnixe, Fawkes mellett a Teszlek Süveget és egy kardot is Harry szolgálatára bocsát. Megkezdődik Harry eddigi varázslókarrierjének legnagyszabásúbb - és egyben legizgalmasabb -párbaja, melynek során nemcsak Riddle-t sikerül legyőznie, de a naplóját is elpusztítja. A kővé változott tanoncok Bimba professzor segítségével visszaléphetnek régi életükbe, Harry pedig egy újabb roppantunalmas szünidő elé nézhet.

Tények és számadatok:

 • Angliában a Bloomsbury Publishing adta ki 1998 júliusában.
 • Amerikában a Scholastic,Inc. adta ki 1999 júniusában.

Díjak és elismerések:

 • A Nestlé Smarties  könyvdíja-aranyérem a 9-11 éveseknek szóló könyvek kategóriájában,1998.
 • A Skót Művészeti Bizottság gyerekkönyv díja,1999
 • Brit Könyvdíj-Az Év Gyerekkönyve,1998
 • Északkeleti Könyvdíj,1999
 • Északkelet-skóciai Könyvdíj,1998
 • A Könyveladók Szövetségének az Év Könyvedíja,1998
 • A Gyerekkönyv Csoportok Szövetségének Gyerekkönyv Díja-
  a végső győztes valamint a hoszabb regény kategória nyertese,1998

A film megjelenési dátuma:2002.november 15-én került a mozikba.

 

 

 

Harry Potter és az Azkabani Fogoly

Az otthon töltött vakáció nyomasztó légköréből ezúttal Marge néni látogatása rázza fel Harryt: Vernon nagybácsi nővére annyira elviselhetetlen, hogy Harry nem is bírja sokáig, varázserejével léggömbbé változtatja, és messzire repíti a Dursley család otthonából. Ezért szigorú büntetés járna Harrynek, mivel visszaélt mágikus képességeivel, ehelyett azonban egy fogadóba töltheti vakációjánakutolsó két hetét. Az iskolakezdés napján aztán az is kiderül, miért kellett Harrynek rejtőzködnie: Sirius Black, Voldemort állítólagos szövetségese megszökött Azkabanból, a varázslók és boszorkányok börtönéből, és a hírek szerint Roxfortba tart, hogy végezzen Harryvel.

A híreket még maga Harry is elhiszi, olyannyira, hogy mindenhol saját halála előjeleit véli felfedezni, és közben persze a roxforti tanév is zajlik, nehezebb tantárgyakkal mint valaha. Nem elég, hogy Ron patkánya, Makesz teljesen haszontalannak bizonyul, ráadásul még Hermione macskája, Csámpás is folyton terrorizálja. Időközben a rettegett Black is megérkezik Roxfortba. Egy nap aztán egy nagy fekete kutya elragadja magával Ront, és Hermionéval valamint Harryvel a nyomában egészen Szellemszállásig cipeli. Ott aztán hatalmas meglepetésben lesz része a triónak: a kutya hirtelen Blackké alakul át. Harry és Hermione egyre ügyesebb varázslók lesznek, amit az is bizonyít, hogy egy hosszú és fordulatokkal zsúfolt csetepaté után megmentik Sirius Blacket a dementoroktól. Rájönnek, hogy Sirius Blacket, tévesen zárták Azkabanba, mivel nem ő volt az, aki segített kiszolgáltatni Harry családját Voldemortnak. Az áruló valójában egy korábbi tanonc, Peter Pettigrew volt, aki ráadásul mindvégig ott volt a szemük előtt, csupán a ravasz varázsló Ron haszontalannak hitt patkánya, Makesz alakját öltötte magára. Mindenki kezd fellélegezni, nagy rá az esély, hogy Blacket - akiről közben kiderült, hogy Harry keresztapja - felmentik, és nem kell újra börtönbe vonulnia, de a kis társaság hirtelen újra egy hatalmas kalamajka közepén találja magát. A szövetségesüknek hitt Lupin professzor egy könnyed lendülettel vérfarkassá alakul. Sirius, Hermione és Harry trióját körbekerítik, sőt egy ideig úgy tűnik, hogy a dementorok Harry lelkét is kiszippantják. Aztán - mintha csak varázsütésre történne - minden abbamarad, Harry pedig elájul.

Felébredve Harry arra lesz figyelmes, hogy a sunyi Pettigrew elmenekült, Blacket pedig halálra ítélték. Mint eddig oly sokszor, most is Dumbledore igazgató siet Harry segítségére, a körülmények hamar tisztázódnak, sőt, Hermionénak és Harrynek még egy kis időutazásban is része lesz. Bár még arról is szó esik, hogy Harry idén először végre megúszhatja a Dursley család szíves vendéglátását, erre mégsem kerül sor, a vakáció megint az unalomig ismert nevelőszülők otthonában kezdődik majd.

Tények és számadatok:

 • Angliában a Bloomsbury Publishing adta ki 1999 júliusában
 • Először 200 000 példányban jött ki,és a kiadása utáni első
  két napban több mint 68 000-et adtak el belőle.
 • Amerikában a Scholastic,Inc. adta ki 1999 októberében.
 • 16 héten keresztül az első három Harry Potter Könyv állt a
  New York Times bestseller listájának élén,mind a kemény
  kötésű,mind a puhafedelű kategóriában.

Díjak és elismerések:

 • A Nestlé Smarties könyvdíja -aranyérema a 9-11
  éveseknek szóló könyvek kategóriájában,1999.
 • Brit Könyvdíj-Az év Szerzője,1998
 • Whitbread Díj-Az Év Gyerekkönyve,1999
 • A Gyerekkönyv Csoportok Szövetségének Gyerekkönyv
  díja- a végső győztes,valamint a hoszabb regény kategória nyertese,1999.

 

 

Harry Potter és a Tűz Serlege

Harry Potter már 14 éves. A nyári szünet végét a Weasley családnál tölti, akikkel ellátogat a Kviddics Világkupára. Erre az eseményre a világ minden tájáról érkeznek varázslók és boszorkányok. Harryben ekkor tudatosodik először, hogy nem csak Angliában élnek varázslók. A Világkupán találkozunk először Viktor Krummal, a bolgár Kviddics csapat zseniális fogójával is. Mindenki jól érzi magát, minden csodálatos, de már gyülekeznek a viharfelhők. Hirtelen Voldemort régi csatlósai, a Halálfalók jelennek meg a színen, valaki felbocsátja az égre a Sötét Jegyet és mindenki fejvesztve menekül, elszabadul a káosz.

Amikor Harry és iskolatársai visszatérnek Roxfortba, hamarosan megtudják, hogy az azévi Kviddicsbajnokság helyett, az iskolájuk fogja megrendezni a híres Trimágus Tusát. Ezen a bajnokságon három varázslóiskola 3 kiválasztott diákja szokott résztvenni. Ebből az alkalomból Roxforba érkezik a Durmstrang iskola és a Beauxbatons Akadémia esélyes diákjaiból és igazgatóikból álló küldöttsége. A Tusára csak 17. életévüket betöltött, azaz a varázslóvilágban nagykorúnak számító diákok nevezhetnek be. A bajnokokat egy pártatlan bíra, a Tűz serlege válaszja ki: és akit a Serleg kiválaszt, azt mágikus szerződés kötelezi a feladatok végrehajtására. Mindhárom iskolából egy-egy diák neve kerül elő a fehéres-kék lángok közül...Igen ám, de valami "hiba" csúszik a gépezetbe, és ennek következtében a Roxfortból két diákot választ a serleg: Cedric Diggoryt, aki a Hugrabug ház fogójátékosa, akiért epekednek a roxforti lányok, és a még kiskorú Harryt....

Harrynek szembe kell néznie azzal a ténnyel, senki nem hiszi el neki, hogy nem ő nevezett be a versenybe, még Ronnal is összevesznek emiatt. Az iskola szinte összes diákja megvan róla győződve, hogy Harry még több hírnévre éhezik, ezért ott tesznek neki keresztbe ahol csak tudnak. Ebben nem segít Rita Vitrol sem, aki a Trimágus Tusáról írt cikkében csak Harryről áradozik.

A kiválasztott bajnokoknak három feladaton kell megfelelniük, Harry pedig egyre inkább elveszti lába alól a talajt. Egyik napról a másikra él: ha nem azért izgul, hogy túlélje az első feladatot, hogy Sirius-t, aki visszaszökött az országba el ne fogják, és hogy Ron miért nem hisz neki, akkor amiatt retteg, hogy milyen hazugság jelenik meg róla másnap a Reggeli Prófétában. Dumbledore és Sirius azonban más miatt aggódik. Voldemort egyre erősebb, szelleméhez készül az új test, már csak néhány hozzávaló hiányzik...

Mindenki szeretné, ha Harry túl lenne már az utolsó feladaton is, hogy végre aktív őrizet alá tudják vonni. De mi van, ha Harry sosem volt hivatott befejezni mindhárom feladatot...

Munkacímek:

 • Harry Potter és a Végzet Versenye
 • Harry Potter és a Trimágus Tusa

Tények és számadatok:

 •  Angliában a Bloomsbury Publishing adta ki 2000.július 8-án 1,5 millió példányban.
 • Amerikában a Scholastic,Inc. adta ki ugyancsak 2000.július 8-án,3,8 millió példányban.
 • Az első héten majdnem 3 milliót adtak el belőle.
 • A történelem leggyorsabban fogyó könyve(egészen az 5. kötetig...)
 • Sok amerikai könyvesbolt éjszaka is nyitva tartott,hogy ki tudják szolgálni a sorban álló tömeget.

Díjak és elisméresek:

 • A SkótMűvészeti Bizottság Könyvdíja,2001.
 • Gyerekkönyv Díj a 9-11 éveseknek szóló könyvek kategóriájában ,2001.
 • Hangoskönyvek Grammy-díja,2001.-a legjobb gyermekalbum.
  A felolvasó Jim Dale,az album kiadója  a Random House Audio Publishing Group.   


 

Harry Potter és a Főnix Rendje

Az ötödik epizód azzal kezdődik, hogy Harryt és unokatestvérét, Dudleyt, két dementor támad meg a Privet Drive közelében. Rövid szobafogság után a Főnix Rendjének tagja kiszabadítják Harryt, és Londonba kísérik a Rend főhadiszállására. A szövetség, melynek Ron szülei és az egykori roxforti tanár, Lupin professzor is tagja, Voldemort és követőinek legyőzését tűzte ki legfőbb céljául.

A belső ellenség is fenyeget, a Sötét Varázslatok Kivédése tantárgy újonnan kinevezett tanára Dolores Umbridge előutálata sok gondot okoz még Harrynek és barátainak. Sötétségében odáig merészkedik, hogy Harryt, Fredet és George-ot még a Griffendél kviddics csapatból is kizárja.

Harry eközben álmokat lát. Dumledore azt javasolja Harrynek, hogy működjön együtt Piton professzorral, Voldemort elleni küzdelmében ő adhatja most a leghathatósabb segítséget.

Eközben persze a varázslóiskolával is törődni kell, a tanulásra sok idő nem jutott. Hermione szigorú napirendet ír elő Harrynek és Ronnak, hisz komoly megmérettetés előtt állnak, az R.B.F. vagyis a Rendes Bűbájos Fokozat elérése a cél.

Dumledore és Voldemort egymásnak feszül a Varázsügyi Minisztériumban. Ezzel újra elszabadul a pokol, s Harrynek minden eddiginél sötétebb fellegek gyűlnek a feje fölött. Dumledore is kénytelen előrukkolni régi felfedezésével: Harry olyan erők birtokában van, melyek természetéről mit sem sejtenek még. Harry erejének forrása ugyanis a szeretet. Ez pedig még Voldemorttól is képes megvédelmezni őt.

 

 

Harry Potter és a Félvér Herceg

Harry még egy nyári szünetben sem töltött ilyen kevés időt a Privet Drive-on. Dumbledore röpke két hét után értemegy, és megkéri menjen vele, és segítsen rábírni egy régi Roxfortos tanárt, hogy ismét álljon be a tanári karba.

Piton leteszi a Megszeghetetlen Eskűt Narcissával, megígéri neki, hogy segít Draconak, akit Voldemort valami kegyetlenül veszélyes dologgal bízott meg, és akit a biztos halál vár, ha nem teljesíti a Nagyúr parancsát.

Harry az Odúban tölti a szünidő hátralevő részét, és megérkeznek a várva várt és rettegett RBF eredmények is. Az iskolai szerek vásárlása miatt a kis csapat ellátogat az Abszol útra, ahol már határozott jelek mutatják Voldemort Nagyúr visszatértét. Harryék követik Dracot a Zsebpiszok közbe, ahol a fiú vélhetően sötét üzletet bonyolít le a Burke-kel.

Lassan megkezdődik a tanév, Harryék hatodik évfolyamosok, megkezdik az emberi átalakulás tanulását, és ők maguk is sokat változnak, fejlődnek.

Harry ráeszmél melyik lányba szerelmes valójában, Ron pedig, aki kezdi felfedezni Hermione iránti érzelmeit, sértődötten rohan egy másik lány karjaiba, amikor ráeszmél, hogy Hermione valószínűleg csókolózott Krummal még negyedikes korukban.

Harryt ebben az évben magánórák keretein belül Dumbledore próbálja felkészíteni a Voldemorttal való végső összecsapásra, és többek emlékeinek köszönhetően a lehető legjobban bemutatja Harrynek Tom Denem életét.

Most először hallunk a horcruxokról, amiknek segítségével Voldemort életben maradhatott azon a bizonyos éjszakán, és megtudjuk, hogy még több horcruxot meg kell semmisíteniük mielőtt Harry sikeresen szembeszállhatna Voldemorttal. Dumbledore megígéri Harrynek, hogy magával viszi a legközelebbi horcrux-vadászatra.

Harry iskolai tevékenységeinek köre a kviddics kapitánysággal bővül, amit megpróbál lelkiismeretesen ellátni. Az egyik kviddics meccs után Harry egy jólfejlett koponyatöréssel köt ki a gyengélkedőn, amit a szintén gyengélkedő Ron helyett beálló túlontúl lelkes és törekvő McLaggen okoz.

Év vége felé Dumbledore magával viszi Harryt az ígért útra, és a barlangból egy hamis horcruxszal távoznak, amit korábban egy R.A.B. kezdőbetűkkel illetett személy cserélt ki az eredetivel. A legyengült Dumbledore és Harry arra térnek vissza, hogy az iskola felett ott lebeg a Sötét Jegy, valami nagy baj lehet...

 

 

Harry Potter és a Halál Ereklyéi

 Fejezetcímek:

 

  1. A Sötét Nagyúr felemelkedése
  2. In memoriam
  3. Dursley-ék távozása
  4. A hét Potter
  5. Az elesett harcos
  6. Egy padlásszellem pizsamában
  7. Albus Dumbledore végakarata
  8. Az esküvő
  9. A rejtekhely
  10. Sipor története
  11. A megvesztegetés
  12. A mágia Hatalom
  13. A Mugli Születésűeket Nyilvántartó Bizottság
  14. A tolvaj
  15. A kobold bosszúja
  16. Godric’s Hollow
  17. Bathilda titka
  18. Albus Dumbledore élete és hazugságai
  19. Az ezüst őzsuta
  20. Xenophilius Lovegood
  21. A három testvér története
  22. A Halálos Ereklyék/A Halál Ereklyéi
  23. A Malfoy Kúria
  24. A pálcakészítő
  25. Kagyló Kunyhó
  26. A Gringotts
  27. Az utolsó rejtekhely
  28. Az eltűnt tükör
  29. Az elveszett diadém
  30. Perselus Piton elpályázik/Perselus Piton távozása
  31. A roxforti csata/A Roxfort háborúja
  32. A bodzafapálca 
  33. A Herceg meséje/története/emléke
  34. Ismét az erdőben (Újra az Erdőben)
  35. A King’s Cross
  36. A hiba a tervben
 1. Epilógus: Tizenkilenc évvel később